środa, 4 lipca 2012

Przepis na przezroczyste chipsy ziemniaczane! :)


Mam dla Was przepis, bo dawno nic nie było, na przezroczyste chipsy ;p ciekawe jak to smakuje, no i ciekawe jak to wygląda na żywo ;d może kiedyś spróbuję ;p 

Pierwszy etap

  • 8 ziemniaków żółtych
  • 250 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stołowa soli (koszernej)
  • 1 litr gorącej wody (95°C)
Myjemy ziemniaki w zimnej wodzie i suszymy ręcznikiem papierowym. Nacinamy każdego kartofla (sic!) na głębokość 1 cm. Wrzucamy tak spreparowane ziemniaki do oliwy i dodajemy trochę zwykłej soli do mikstury.


Pieczemy ziemniaki w temperaturze 230 °C przez 25 minut.
Umieszczamy upieczone ziemniaki w 1 litrze gorącej wody (95°C). Przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Odcedzamy wywar cedzakiem z drobną siatką. Schładzamy go.

Drugi etap

  • 4 łyżki stołowe skrobi ziemniaczanej
  • 500 ml przygotowanego wcześniej wywaru
Schłodzony wywar wlewamy do garnka i dodajemy skrobię. Mieszamy całość na gazie, doprowadzając do wrzenia. Całość powinna zmienić się w żel. Zdejmujemy z gazu.
Rozprowadzamy żel na papierze do pieczenia. Warstwa powinna mieć grubość 3 mm. Suszymy w piekarniku przez 2 godziny, w temperaturze 57°C.


Łamiemy wysuszony arkusz na nieregularne kawałki wielkości karty do gry. Bardzo ostrożnie smażymy otrzymane kawałki w temperaturze 176°C, aż staną się klarowne i chrupkie. Suszymy papierowym ręcznikiem i posypujemy koszerną solą do smaku.

I Gotowe ;p 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz