Potrzebujemy:
- 1 szklanki mąki ryżowej
- 1/3 szklanki wody
- 8 patyczków do szaszłyków
Przygotowanie:
Do miski należy wsypać mąkę i mieszać, powoli dolewając ciepłą wodę. Ciasto ma być miękkie i suche, jeżeli jest papowate i mokre, trzeba dosypać mąki. Następnie należy podzielić je na około 30 kawałeczków i uformować z nich kuleczki. Dango można gotować na parze przez mniej więcej 10 minut lub w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty. Teraz trzeba je wyciągnąć i rozłożyć tak, by nie leżały na sobie, bo mogą się posklejać. Kolejno należy nabić 3-4 kluseczki na patyczki, wrzucić dagno na grilla lub piekarnika z opcją grillowania i lekko zarumienić kuleczki.
Dagno można podawać z różnymi przyprawami i sosami. Oto jeden z prostszych:
Składniki:
- 1 szklanka cukru,
- 2-3 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej (lub skrobi ziemniaczanej)
- 2/3 szklanki wody,
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do garnuszka, mieszamy i gotujemy aż do zgęstnienia. Ułożone na tależyku dango polewamy przygotowanym sosem.
Itadakimasu!
Rodzaje dango :
anko-dango - z popularną w Japonii słodką pastą z czerwonej fasoli azuki
botchan-dango - dango w trzech kolorach, barwione: czerwoną fasolą, jajkiem, zieloną herbatą
chichi-dango - lekkie, słodkawe, zazwyczaj jadane jako deser
denpun-dango - wersja z wyspy Hokkaido, zrobiona z mąki ziemniaczanej
goma-dango - z ziarnem sezamu, kluski są jednocześnie słodkie i słone
hanami-dango - dango jedzone w czasie hanami
kina-ko-dango - z mączką z opiekanej soi
kushi-dango - dango na patyku
mitarashi-dango - polane syropem z sosu sojowego, cukru i skrobi
teppan-yaki - dango na patyku, o smaku teppan-yaki (potraw smażonych na żelaznej patelni)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz